Tuesday, May 11, 2010

Cum controlam accesul copilor la internet?

Problema: se dau 2 copii (10, respectiv 7 ani) care descopera calculatorul si Internet-ul insa "uita" ca li s-a acordat un interval de timp (30-45 de minute). In plus, din link in link pot ajunge pe unde nici nu banuiesti.

Pana de curand am folosit programul Blue Coat K9 care este foarte util la filtrarea site-urilor insa nu ofera suport pentru limitarea timpului petrecut online (in afara setarii unor intervale in care accesul la Internet este permis). Dupa cateva cautari am gasit programul PGsurfer (de asemenea free + adresa de mail pentru activare) pe care l-am instalat aseara si, la prima vedere, pare ceea ce cautam.

Contorizarea timpului online se face destul de simplist - in sensul existentei unui buton de tip Start/Stop Internet care porneste sau opreste cronometrul. Desigur ca aceasta optiune apare doar daca s-a activat limitarea timpului online. Cel mai putin poate fi selectata 1 ora, cu optiunea de contorizare per zi/sapatamana sau luna.

In afara de setarile de tip orar mai exista o multitudine de alte setari (site-uri blocate explicit, keywords, blocare aplicatii, blocare IM, email-uri, etc.) insa nu am apucat sa le testez.

Ce nu-mi convine este ca trebuie definiti utilizatori noi - mi-ar fi placut ca setarile sa fie asociate cu utilizatorii de Windows si nu cu cei de PGsurfer. Dar fiind free nu am ce sa comentez.

Ramane de vazut cum se vor obisnui membrii familiei cu el - daca trece o luna si setup-ul rezista inseamna ca am dat "lovitura".

No comments: