Wednesday, June 05, 2013

Trasee montane - prognoza meteo

Pe langa informatiile legate de traseele montane din Romania (aproximativ 300 in acest moment) aplicatia Trasee Montane furnizeaza incepand de astazi si informatii meteo obtinute prin intermediul serviciului meteoblue.Prima incercare a fost utilizarea informatiilor furnizate de API-ul pus la dispozitie de serviciul Weather Underground insa acestea sunt generate pe baza datelor obtinute de la cea mai apropiata statie meteorologica (inregistrata in sistemul lor) fata de punctul de interes (in principiu centrul unei zone montane). Aceasta abordare este potrivita pentru zonele urbane insa pentru zonele montane selectia unei statii meteo aflata la o distanta destul de mare va oferi in mod cert o prognoza nerealista. De exemplu, pentru informatiile meteo asociate unui punct din zona montana Bucegi se utilizau datele generate de o statie meteo din Sacele.Prognozele meteoblue nu prezinta acest dezavantaj, tehnologia lor bazandu-se pe Nonhydrostatic Meso-Scale Modelling. Marele plus al acestei abordari este ca se tine cont de altitudinea estimata pentru punctul de interes.


Widget-ul meteoblue poate fi folosit gratuit (in limita a 1000 de request-uri pe ora) si de aceea s-a optat pentru caching local (refresh de 6 ori pe zi). Prognoza afisata este pentru 5 zile, furnizand informatii despre temperatura, vant, factor UV si precipitatii.

2 comments:

Strainu said...

Sigur e cache-uit de 6 ori pe zi? La 11:38 EEST îmi zice că datele au fost generate la 6:05 EEST :)

http://postimg.org/image/40sp5fwu7/

Ioan (Nini) Indreias said...

Update-ul se face la orele: 0,6,12,15,18,21. Daca mai astepti un pic se va face update-ul de la ora 12. Alegerea orelor a fost facuta la recomandarea echipei meteoblue care a confirmat orele la care se fac update-urile pentru Romania (9 si 21 UTC).