Sunday, December 18, 2011

Are we still accepting incoming SIP calls?

Intrebarea de mai sus mi-a fost pusa acum cateva zile de unul din colegii mei si i-am raspuns ca din cate stiu ar trebui sa functioneze.

"- Si cum testam?" a venit continuarea fireasca...

Fiind prins am evitat un raspuns direct dar stiam ca nu pot sa las intrebarea fara raspuns, astfel incat documentez mai jos modul in care se poate face testarea unui astfel de scenariu.

  1. se creaza un cont pe OpenSips
  2. se instaleaza X-Lite, Zoiper sau alt softphone care permite apelarea unui SIP URI
  3. se configureaza in softphone contul OpenSips creat la pasul 1
  4. se verifica inregistrarea contului
  5. se apeleaza numarul dorit (de exemplu sub forma [numar]@[sip_server])
    Observatie: in Zoiper apelarea trebuie facuta sub forma sip:/[numar]@[sip_server]
Happy testing !

PS: daca testul de mai sus vreti sa-l faceti din reteaua interna s-ar putea sa nu reusiti inregistrarea softphone-ului la OpenSips din cauza unor restricitii care ar putea exista in firewall. De aceea caut in continuare o metoda si serviciu (free of course) care sa fie folosite "din browser".

Monday, November 28, 2011

gsutil - Grandstream VoIP backup and provisioning

There is a nice tool to perform the backup and restore (or provisioning) for the Grandstream VoIP equipments - it is called gsutil (currently offline - the cached page is here) and the current version is 3.1

Working with Grandstream phones and analog gateways at Modulo Consulting I have modified the main script and submited the changes as version 3.2

Unfortunately the maintainer (Charles Howes) seams to be very busy with other projects and this is why I have decided to publish here what I have sent to him almost 2 months ago.

Below is the extract from the Changelog - on short gsutil supports now the analog gateways GXW400x (FXS) and GXW410x (FXO).

3.2 Changes from Ioan Indreias to support analog gateways GXW400X(FXS) and GXW410X(FXO), as well as GXV3000 video phone
The process of reading the configuration pages have been changed in order to parse all pages mentioned in the home page.
The session_id parsing from cookies have been changed - right now we are using the entire received cookie instead of using only the session_id.
Known issues:
  1) GXW4024 was not yet tested
  2) There is a Grandstrea bug in parameter notation:
      P292 = no_key_entry_timeout_2 (GXW400X - Profile 2)
      P292 = enable_video_1 (GXV3000 - Account 1)

The archive with the new tool, updated change log and examples for GXW4008, GXW4108 and GXV3000 could be downloaded from here here.

Any comments and suggestions are welcomed.

Update #1: changed location for the archive

Saturday, November 05, 2011

Schimbarea anvelopelor de vara

Sambata, 5 Noiembrie - dupa lupte "seculare" am reusit sa schimb anvelopele (175/65/R14) de vara de la un Peugeot 206 cu unele "all-seasons".

Pe scurt lucrurile au stat cam asa:

  • cautat si lamurit ca anvelopele "all-seasons" care au marcajele M si S sunt OK din punct de vedere al legislatiei (cel putin a celei actuale). In plus nu e cazul sa pun de iarna pentru ca masina nu prea iese din Bucuresti iar kilometrii parcursi (13000 in 3 ani) nu justifica sa am 2 seturi: unul de vara si unul de iarna
  • ales Debica Navigator 2 ca fiind cele mai bune ca raport calitate/pret (undeva in jurul la 200 de RON)
  • cautat pe net si lamurit ca m-am trezit prea tarziu (sfarsit de octombrie, nici unul din cei care aveau pe site ca vand asa ceva nu aveau pe stoc un set complet de 4 anvelope - si nici nu se pot comanda)
  • am luat legatura cu cei de la Debica si m-au lamurit ca ei vadn prin reteaua Goodyear asa ca mi-au dat un numar de telefon din Bruxelles
  • schimbat alegerea la Vredestein Quatrac 3, ceva mai scumpe dar sper ca si mai bune (undeva in jurul la 275 RON)
  • contactat unul din dealerii autorizati (Savhor) si platit un avans pentru ca nu aveau in depozit "dar in 2-3 ore vine camionul" si aveau comanda pe "teava"
  • revenit dupa 2 zile si plecat cu avansul acasa (de fapt la servici) pentru ca au luat "plasa" de la furnizor (nu le trimisesera in transportul respectiv)
  • reorientat si facut comanda on-line la Best-Tires pentru aceleasi anvelope (ei au fost a 2-a optiune pentru ca erau foarte departe de mine - undeva prin Berceni)
  • ajuns seara la ora 20:00 si ridicat anvelopele - am piedut montajul gratuit pentru ca erau inca vreo 10 masini la rand si a doua oara nu mai strabat Bucurestiul pentru asa-ceva
  • a doua zi (chiar pe 1 Noiembrie - sic!) ajuns la ora 08:00 la un service din apropiere (Barbu Vacarescu - PrimatGold) unde am avut parte de inca 2 suprize: rupt un "bulon" de plastic de la un capac de janta (scuze domnu', credeam ca aveti antifurt la capace) si descoperirea ca una dintre anvelope era de R13 in loc de R14 - sa inebunesc...
  • la telefon nu raspunde nimeni la Best-Tires asa ca am luat calea e-mail-ului si s-a rezolvat in 2 zile - au schimbat anvelopa printr-un curier
  • iar astazi am reusit sa ajung inapoi la PrimatGold sa schimb si ultima anelopa (amabili nu mi-au mai luat banii pe acest schimb - platisem set-ul complet la prima vizita insa nu mai aveam bonul si factura de la acea data, desi mi-au atras atentia sa vin a doua oara cu ele ca sa nu mai platesc 25 RON)

    Acum nu pot sa sper decat ca nu mai aud de anvelopele astea cel putin 2-3 ani!


    PS: Am dat link-urile de contact pentru cei de care m-am lovit in aceasta "epopee" pentru ca in final totul s-a rezolvat si pe viitor poate mai ajung pe acolo ;)
  • Tuesday, September 06, 2011

    Contributii la OSM

    O metoda foarte interesanta de a marca contributiile utilizatorilor OpenStreetMap este utilizarea site-ului Your OSM Heat Map.
    Mai jos este imaginea salvata pentru Septembrie 2011 iar link-ul pentru verificari ulterioare este prezentat aici.


    In plus, site-ul How did you contribute to OpenStreetMap ofera mai multe informatii statistice - interesant este ca au trecut exact 3 ani de cand am introdus primul nod in OSM (05-Sep-2008, detalii aici).

    Thursday, August 04, 2011

    Command logger

    Daca aveti nevoie de o implementare rapida a unui "command logger" sub Linux se poate folosi metoda de adaugare a unei trape in /etc/profile [1].

    Modificarea care o propun mai jos evita logarea suplimentara in cazul in care exista definit variabila (de Bash) PROMPT_COMMAND.

    • de adaugat la sfarsitul fisierului /etc/profile
    function log2syslog
    {
    declare a
    a=${PROMPT_COMMAND/"$BASH_COMMAND"/change_me}
    if [ "$a" = "$PROMPT_COMMAND" ]
    then
    logger -p local1.notice -t bash -i "$USER:$UID,$EUID:$SSH_TTY:${SSH_CLIENT/ */}:$PWD:$BASH_COMMAND"
    fi
    }
    trap log2syslog DEBUG

    In [2] si [3] sunt mentionate si utilitarul snoopy insa, asa cum am gasit dupa instalarea lui, acesta nu logheaza functiile interne Bash [4]. Astfel incat, pentru moment, am ramas la metoda descrisa in acest post.

    Bibliografie:
    [1] Bash: History to Syslog
    [2] Root Level Activity Logging - Take Two
    [3] Logging every shell command
    [4] Snoopy Forum - Logging bash internal functions

    Monday, August 01, 2011

    Kalinderu - extindere si nocturna

    Se lucreaza "din greu" la partia din Busteni: se pregateste un nou traseu (Kalinderu II - pentru snowboard) si instalatia de nocturna.


    Daca nocturna pare sa fie gata pana cand sezonul de iarna 2011-2012 va incepe (din auzite am inteles ca se va putea schia pana la ora 22:00), noua partie nu stiu daca vom apuca sa o folosim asa de repede.

    Desi la ritmul cu care se lucreaza (a se citi defriseaza si niveleaza terenul) s-ar putea sa avem noua partie gata pana de sarbatorile de iarna.

    Tuesday, April 19, 2011

    Recover from a CF SLAX boot error

    Daca aveti probleme in a porni un sistem SLAX de pe un Compact Flash (CF) (Boot error sau echivalent) puteti folosi urmatoarea comanda "magica" pentru a restaura functionarea normala:

    I:\boot\syslinux\syslinux.exe -ma -d \boot\syslinux I:>NUL

    unde I: este identificatorul sub care Windows-ul a montat CF-ul.

    Bibliografie:
    a more comfortable way to install slax