Istoria este simpla: unul din chiriasii din bloc (aflat la etajul 2) ne-a rugat sa rezolvam problema presiunii apei din apartament. In zona aceea s-a construit destul de mult iar reteaua de apa nu mai face fata. Cel putin asta era situatia de acum aproape un an. Astfel incat la sfarsitul anului trecut am instalat un hidrofor. Acesta (HMC 604 EM) l-am ales dupa cateva schimburi de mesaje cu cei de la IVP, de la care am cumparat si centralele din bloc si cu care am colaborat bine pana acum. |
Primul lucru care l-am verificat a fost sa aud exact zgomotele si sa vad cum variaza presiunea din vasul de expansiune. Motorul functiona pentru scurt timp si apoi se oprea, apoi repornea si se oprea din nou. Ceea ce imi confirma cumva ca problema este localizata la vasul de expansiune. Cand in perna de aer este dezumflata, cantitatea de apa care este necesara pentru a trece de presiunea maxima este foarte mica si presostatul opreste foarte repede motorul. Dupa care presiunea scade rapid si pompa porneste din nou insa aceasta functionare nu este normala pentru ca nu permite racirea corespunzatoare a motorului.
Perna de aer se verifica simplu: se desface capacul de protectie (impotriva prafului) si se verifica daca apasand pe supapa din ventil iese aer. Daca iese apa inseamna ca perna de aer a fost sparta si trebuie inlocuita. Daca nu iese aer inseamna ca perna de aer este "goala" si trebuie sa fie umflata. Apoi se verifica daca presiunea in perna de aer este cu aproximativ 0.5 bari mai mica decat presiunea mimima la care va lucra hidroforul. Masurarea presiunii din perna de aer si umflarea ei se vor face doar dupa ce vasul de expansiune este golit de apa.
Revenind la cazul meu, am decuplat motorul de la reteaua electrica, am oprit alimentarea cu apa si am deschis robinetul de la o chiuveta aflata in imediata apropiere. Apoi am cuplat o pompa de picior si am inceput sa introduc aer. Din pacate pompa mea are un manometru pe care nu ma pot baza astfel incat am facut cateva probe pana cam am ajuns la concluzia ca am introdus destul de mult aer. Cel mai bine era daca aveam un manometru cu care sa verific rapid presiunea.
Concluzia: verificati periodic (macar o data pe an) presiunea in perna de aer. Iar cand cumparati un hidrofor nu alegeti doar in functie de pret: un motor ieftin cred ca s-ar fi defectat daca ar fi fost supus unui regim de reporniri similare. Norocul nostru (daca pot sa-i zic asa) a fost ca temperatura din subsolul imobilului nu a fost prea mare iar motorul a beneficiat de un sistem de racire bun.